-Biztonságos
vásárlás
-Pénzvisszafizetési
garancia
Hívjon minket és kattintson a telefonszámra +36-20/973-1866
...
Megtekintéséhez kattintson a telefonszámra
Hívjon minket és kattintson a telefonszámra +36-20/973-1866

Kategóriák

Keresés

Mások mondták

Tavaly nyáron egy szimpla nyaralásra készültem a párommal Görögországba, de egészen másképp végződött mint ahogyan azt vártam... Vacsora után egy pici csomag landolt előttem, pedig csak egy pillanatra kalandozott el a tekintetem :D

Ezt a nyaralást egy lánykérés, és az Önök csodaszép gyűrűje tette felejthetetlenné!

Nagyon szépen köszönöm!

Erika

Vidám mosolygós apa-lánya címlapfotózás R. Kárpáti Péterrel és Kárpáti Rebekával

Legerszki Krisztina ékszerei a Fatumjewelstől

Nádai Anikó ékszerei a Fatumjewelstől

Törtarany felvásárlás

Törtarany felvásárlás

Törtarany(14k) felvásárlás: 6500Ft/g, beszámítás: 6700Ft/g


Gyémánt és drágakő felvásárlás!

 

Eljegyzési gyűrű

Sokakban felmerül a kérdés, hogy ha hagyományos eljegyzést szeretnének, akkor milyen formulákat kell követniük, különös tekintettel az eljegyzési gyűrű tradíciójára.

Azok számára, akik pontos tradicionális formulákat szeretnének követni talán rossz hírt jelenthet az, hogy nincs pontos szabály, melyet követni lehetne. Nem csak koronként és népcsoportonként, de még országonként, sőt, tájegységenként is teljesen változó az eljegyzés hagyománya és az eljegyzési gyűrű külseje, viselése. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, hiszen ebből következően sokkal tágabb a választási lehetőségünk, mint azt gondolnánk.

Még abban sem lehet pontos instrukciókat adni, hogy azt eljegyzési gyűrű melyik kézre kerüljön, hiszen ez is változó. Az alábbiakban leírunk egy kis történelmet, valamint választási lehetőségeket.

Eljegyzési gyűrű az ókorban

Nem lehet tudni, hogy az eljegyzési gyűrű mikor lett a szerelmi zálog jelképe. Az azonban biztos, hogy már az ókorban is szokás volt.
 
Annak ellenére, hogy a nemesfém ékszerek már az ókorban is divatban voltak, az eljegyzési gyűrű mégis főként vasból vagy bronzból készült. Ezekkel a tartós eljegyzési gyűrű alapanyagokkal jelképezték a házasság időtállóságát.
Ekkor a menyasszony bal kezének negyedik ujján viselte a gyűrűt, mivel hitük szerint innen vezet a szerelmi véna a szívbe. Ez a szokás időt állónak bizonyult, mivel a legtöbb területen a mai napig a bal kéz gyűrűs ujjára kerül az eljegyzési gyűrű. Az akkori hagyományok szerint az eljegyzési gyűrű viselése biztosította, hogy a szerelem ne illanjon el a szívből az ujjon keresztül.
Az ókorban úgy tartották, hogy a gyűrű a legkifejezőbb ékszer a szerelem kinyilvánítására, mivel kör alakja miatt nincs eleje és vége, csak úgy, mint a tartós házasságnak.
Ez az elgondolás tartotta magát évszázadokon keresztül. A XVI. században Balassi Bálint így ír róla:
Mihelyt ez gyűrűt foglalták összve,
Nincs sehol vége,
Legyen így vég nélkül hozzám a szerelme...

Eljegyzési gyűrű vagy jegygyűrű? 

Éppen az elnevezés miatt ez a kérdés olykor félreértésre ad okot. A jegygyűrű, bár neve szerint jegyajándék lehetne, valójában a házassági gyűrűt jelenti. Ezt hívjuk napjainkban karikagyűrűnek.
 
Általában az esküvő napján kerül a házasulandó felek ujjára. Azonban ez sem mindig fedi a valóságot, mert hazánkban sok esetben már az eljegyzéskor karikagyűrűt cserél a menyasszony és a vőlegény, olyankor ez az eljegyzési gyűrű is.
Az eljegyzési gyűrű eredetileg az angolszász tradíciók közül származik. Ez általában fehéraranyból készített, drágakővel díszített gyűrű. Ezzel történik a lánykérés. Majd az eljegyzési gyűrű a menyasszony bal kezének gyűrűs ujjára kerül.
A házasság során általában az eljegyzési gyűrű lesz a kísérő gyűrű, de ez is tájegységenként változik.

Eljegyzési gyűrű viselése

Mint fentebb már volt szó róla, az eljegyzési gyűrű a menyasszony bal kezének gyűrűs ujjára kerül. Ez után a következő lépés a házasság megkötése, ami esetlegesen az eljegyzési gyűrű „vándorlására” adhat okot.
A középkorban az eljegyzési gyűrű a házasság napján lekerült a menyasszony kezéről, és azt nem hordta tovább. Ez azonban egy rövid ideig tartó időszak volt, hiszen melyik hölgy ne szeretné mutogatni gyönyörű gyémánt gyűrűjét.
Napjainkban előfordulhat, hogy az eljegyzési gyűrű helye az esküvő után is marad a bal kézen. Ez abban az esetben biztos, hogy így történik, ha a jegygyűrű mellé kísérő gyűrűt is kap a vőlegénytől az esküvő alkalmával.
Azonban legtöbbször az esküvő után az eljegyzési gyűrű „alakul át” kísérő gyűrűvé. Ilyenkor ez átkerül a jobb kéz gyűrűs ujjára, a karikagyűrű fölé.
Amikor a karikagyűrűvel történik az eljegyzés, akkor az eljegyzési gyűrű „vándorlásához” hasonlóan az átkerül a bal kézről a jobb kézre.
Ez azonban szinte csak nálunk szokás. Más országokban a feleség élete végéig a bal kezén hordja az eljegyzési gyűrűt és a karikagyűrűt egyaránt.
Amint látható, még az eljegyzési gyűrű viselése is sokféleképpen történhet. Ez rossz hír lehet azok számára, akik hagyománytisztelően szeretnének eljárni, ám jó hír azok számára, akik szeretik a gazdag válogatási lehetőségeket.

Régi magyar jegyajándékok

Nem minden területen és társadalmi rétegben volt jegyajándék az eljegyzési gyűrű. Magyarországon például elég későn vált szokássá.
 
A középkor végén hazánkban már fel-feltűnt az eljegyzési gyűrű, de kizárólag a nemesek körében. Ezek már drágakővel díszített ékszerek voltak, a drágakő fajták pedig az akkori divat szerint igen gyakran változtak.
A szegényebb réteg azonban nem engedhette meg magának az eljegyzési gyűrű ajándékozását, így az ő körükben még nagyon sokáig ruhanemű volt a jegyajándék. Általánosan bevett szokás volt, hogy a menyasszony jegykendőt ajándékozott, míg a vőlegény ruhát. Mint ahogy ma olykor gyűrűváltásnak is hívjuk az eljegyzést, akkoriban ugyanezt az eseményt kendőváltásnak hívták.
Később minden társadalmi rétegben egyre inkább elterjedt az eljegyzési gyűrű ajándékozása, még akkor is, ha egy-egy család ezt nem engedhette meg magának. Ilyen esetben az eljegyzésre, illetve az esküvőre kölcsönkértek egy gyűrűt, amit az ünnepség után visszaszolgáltattak jogos tulajdonosának. Így fordult elő nagyon gyakran, hogy egy eljegyzési gyűrű akár öt vagy hat eljegyzésen vagy esküvőn is „részt vett”.
Ez azonban nem jelentett problémát, mert akkoriban nem az eljegyzési gyűrű volt a fő kifejezési eszköze a hölgyek családi állapotának. Sokkal többet árult el erről a ruhaviselet, illetve a hajviselet.

Eljegyzési gyűrű napjainkban

Manapság a párokat nem kötik annyira a rituálék, mint egy-két száz évvel ezelőtt vagy régebben, így az eljegyzési gyűrű kérdése is többféle megoldást vonhat maga után.
 
Napjainkban az is gyakori eset, hogy a párok együtt választják ki az eljegyzési gyűrűt, ám ebben az esetben a meglepetés ereje elmarad. Sokkal romantikusabb, ha a leendő férj párja tudta nélkül választ eljegyzési gyűrűt, majd egy alkalmas időpontban megkéri a kezét.
Az eljegyzési gyűrű ma már bármilyen alapanyagból készülhet, bármilyen drágakővel. Az egyedi tervezésű eljegyzési gyűrű megjelenésének csak a fantázia szabhat határt.
A lánykérés pillanatában, amennyiben a hölgy igent mond, felkerül a bal keze gyűrűs ujjára az eljegyzési gyűrű, majd ott is marad egészen az esküvő napjáig.
A jegygyűrű, vagy ahogy gyakrabban hívjuk, karikagyűrű kiválasztása már történhet közösen, hiszen az esküvő napját és annak előkészületeit is általában közösen végzi a pár.
Az esküvő utáni gyűrűviselési szokások olyan szerteágazóak, hogy legjobb, ha mindenki úgy hordja gyűrűit, ahogy neki kényelmes.
Sok esetben az eljegyzési gyűrű átkerül a jobb kézre, közvetlenül a karikagyűrű fölé, mintegy védelmezve azt. Van azonban olyan helyzet, amikor a leendő férj a karikagyűrű mellé kísérőgyűrűvel is megajándékozza leendő feleségét. Ez esetben az eljegyzési gyűrű ugyanúgy a bal kéz gyűrűsujján marad, mint ahol addig viselte a menyasszony.
Ezeken kívül is van még számtalan módja az eljegyzési gyűrű viselésének. Nincsenek kötött szabályok, ezért mindenki úgy hordja, ahogy neki tetszik.
Nem az a fontos, hogy milyen módon viseljük ezt az ékszert, hanem az, amit az eljegyzési gyűrű szimbolizál, az érzelmeket és a hűséget.
 
Amennyiben szeretné meglepni párját, lánykérés előtt mindenképpen nézzen körül eljegyzési gyűrű kínálatunkban!
Ha nem talál olyan ékszert, mely teljes mértékben elnyeri tetszését, akkor elkészítjük azt egyéni igényei szerint.
Hasznosnak találta ezt a cikket? Ossza meg másokkal is!

Meglephetünk? Akik a weboldalról látogatnak el üzletünkbe ajándékot kapnak. Kérem a meglepetést most!