Egy kis mese habbal, avagy ki tudja igaz-e? Az esküvői szertartást megelőző készülődésekről van pár népi hiedelem, amit már csak a hangolódás miatt is érdemes elolvasni. Ezeket a gondolatokat olvasva mi magunk is rápillantottunk az eljegyzési gyűrű kollekcióinkra. Kicsit talán mulatunk manapság nagymamáink óva intéseitől, de egy biztos, hogy ezek a gondolatok minden esetben újra és újra előtérbe kerülnek, ha esküvőre készül valahol egy család. Nemzetiségenként nyilván minden népcsoportnak meg van a saját pár figyelmeztető, riogató babonája az esküvővel kapcsolatban, mi most hoztunk pár gondolatot a magyar regék köréből, kiemelve az eljegyzési gyűrű körül forgó hiedelmeket.:

-Ne hencegj az eljegyzési gyűrűvel!

Sok helyen ma is elővigyázatosan készülnek az esküvőre, a babonák hívei óva intenek az esküvő elött jegygyűrű viselésétől. Úgy tartja a mondás, hogy ha az esküvőt megelőzően mindkét fél hordja a jegygyűrűt, az irtózatos szerencsétlenséget hoz a párra. Javaslatunk szerint ezért bőven elegendő, hogy a mégis szándékjelképként viselt eljegyzési gyűrű a kiválasztott hölgyet ékesítse bátran. De van még mitől tartanunk, nézzük csak:

-Karikagyűrűt elveszíteni, a szertartás közben elejteni sok éves balszerencsét jelent. Az elveszítés nyilván mindenkinek egyértelmű tragédia, hiszen nem kis feladat pótolni hirtelen egy karikagyűrű párt, nem kicsi iróniával itt is a hölgyek járhatnak jobban, akik már jóval a nagy nap elött ragyoghattak a lánykérés során kapott eljegyzési gyűrűvel. A túl nagyméretű eljegyzési gyűrű, vagy más eljegyzési gyűrűjét felpróbálni pedig féltékenységet hoz.

Arról nem is beszélve mi mindent jelezhet előre, ha az esküvői szertartás alatt a jegygyűrű nem csúszik simán a feleség ujjára, akkor garantáltan nem a férfi lesz az úr a házban. Ugye, hogy már nem is csak egy jegygyűrű? Ennek a lehetőségnek a kivédése érdekében javasoljuk, hogy nyerjünk időt uraim! Méretvétel az eljegyzési gyűrű kiválasztásával már megtörténik, így kivédhetjük, hogy nem jól illeszkedő karikagyűrűt párosítsunk a már átadott eljegyzési gyűrűhöz. De hogy annyira azért ne riasszanak el minket a szájhagyomány útján terjedő népi bölcseletek, vigaszul megosztjuk önökkel azt a titkot is, hogy ha a feleség karikagyűrűje pont beleillik a férj karikagyűrűjébe, gazdagság, jólét, és boldogság vár a párra. Méretezésben ki más segíthetne jobban, egy picit direkt módon, mint egy mester ékszerész. A többi derűfakasztó gondolatot átadjuk a vőféjnek, mi várjuk szeretettel a boldog párokat, minden babonától mentes ékszer költeményeinkkel.